В Довил червеният килим е опънат през цялата година

Където Саркози среща Меркел

С какво Нормандия привлича звездите на киното и топ-политици

Милена ДИМИТРОВА

Когато Ангела Меркел бе у нас, Бойко Борисов й представи центъра на София и я нагости в култово заведение сред езерото „Ариана”. Къде обаче Никола Саркози заведе същата гостенка Никола Саркози? Френският президент избра Нормандия, най-апетитната северозападна област на републиката, към която и през Втората световна война, а и преди това са се стремили какви ли не завоеватели. И сега през цялата година сякаш има пет курортни сезона Довил, най-бляскавият курорт в Нормандия е окупиран от звезди на киното, топ-политици и какви ли не знаменитости от елита на тениса, голфа и конния спорт.
ВИП-персоните не са дебаркирали в Довил случайно – тук всичко е безупречно като под топка сметана, под която и сладоледът е с най-престижно качество. Млякото, маслото, карамелът, че и житото на Нормандия са признати от гурме-експертите като най-добрите във Франция.
„Довил е раят тук на земята”, се произнесъл някакъв писател Марсел Ашар. Той обаче не е събрал смелост да си признае, че това е „Раят на калвадоса” – тук и ябълките са от сой, и производната им огнена вода подгрява отлично славата на Нормандия. Факт е обаче, че кроасаните – най-прочутите кифлички на Франция, са най-истинските именно в Нормандия заради дъхавото масло, и с две думи защото всички продукти тук са „еко”, далеч над билото на „Стара планина”.
Като архитектура Довил също бие на очи – тъмни дървени греди прорязват геометрично фасадите, прозорците следват стила на скъпи витражи и почти от упор в тях се оглеждат мачтите на яхтите – толкова близо са до океана. 

За който не може да устиска на космическите надпревара по богатство и по галактически раздути цени, точно до баровския курорт Довил е долепен непретенциозният Трувил. Той също е ваканционно селище с пасторална нормандска идилия, с ябълки, масло и канела, с картинки на ангелчета и на палави малки пастирки. Не че Трувил не е пълен с туристи, само че си живурка до съседа Довил, нецелунат от славата, и непоръсен със звезден прах.
Почти всички таксита в лъскавия Довил например са от марката „Бентли”. Вместо да противоречи на френския шовинизъм, това се смята за вписващото се в пейзажа гостоприемство, подплатено обилно с претенциозност и снобизъм.
Довил е само на час, час и нещо път от Париж – с каквото и да потеглите оттам: кола, самолет или влак, затова всеки уважаващ себе аристократ се е покрижил да има поне вила, ако не имение или цял етаж в Довил.
Курортът е толкова специален, че даже и чадърите му имат собствена история, засенчваща даже музикалната биография на едни други чадъри.

В Довил те са ярко зелени, червени и азурно сини, превързани като с нещо като шал в същите контрастни цветове. Точно тази превръзка служи според климата или за наметка, или за постелка, или за одеялце, или най-често като тента за вятъра, освен за красота.
Ако тръгнете по океанския бряг на Франция, именно по тези чадъри ще разпознаете, че сте в Довил, разкрива Елица, студентка от Сорбоната, която ни води и до хотела, където отсяда журито и ВИП-гостите на прочутия фестивал на американското кино. От едната до другата му фасада има-няма петдесет метра, но е въпрос на престиж това разстояние да се покори с лимузина, и от нея да се слезе точно пред публиката обожатели. Актьори като Анджелина Джоли, Брад Пит, Том Круз, Синди Крауфорд, Мелани Грифит, Антонио Бандерас, Майкъл Дъглас, Катрин Зита-Джоунс, и за когото още се сетите, няма да сбъркате, поднасят на публиката ревю на тоалети от висшата мода като паралелни скъпо платени манекени.

И Елица, заедно с други българи се наредила да гледа звездното семейство Джоли и Пит, но само си изпружвала шията над навалицата от зяпачи и още повече бодигардове, без да може да ги зърне от упор, а на монитора отстрани.
Нещо повече, всяка уважаваща себе си звезда наема сепаре, където си държи плажните принадлежности през цялата година, белким случайно прелети над френската републиката между другите си ангажименти. Тези дървени съблекални са като килии без прозорци, но са съществена част от довилската слава. Наемат се за години от топ-100 на Холивуд, безумно скъпи. Свободни няма, биха се появили само ако изгрее някоя звезда с „Оскар” в ръката. Кметството в Довил одобрява хипер-скъпите договори за сепаретата с дъсчените надписи на звездите, за да не би сред тях да проникнат случайни авантюристи. Домакините изписват върху дървена летва името на знаменитостта, която безплатно би могла да се изкъпе и в басейна до плажа. Естествено, такава сензация не се помни от миналия век насам.
Въпреки че плажът е с пясък, и чадърите те пазят от вятъра, в океана не можеш да се топнеш толкова непринудено, колкото в нашето море. Прибоят блъска прекалено силно, а и непрекъснато трябва да се следят приливите и отливите. С точност до секунди метеопрогнозите съобщават часа, в който океанът се отдръпва или се приближава.
Другата забележителност, заради която се тълпят и френски аристократи, и английски дендита, са конните състезания. След наградата на Триумфалната арка, давана от емира на Катар в Лоншам, следващият по престиж турнир за жокеи е именно в Довил, и покрай него сума ти дами не пропускат да си покажат новите шапки.
Мястото явно си заслужава, щом легендарната Коко Шанел отваря точно тук един от първите си бутици за модни капели. Като любим курорт и на поети като Гийом Аполинер обаче Довил държи реномете на нещо повече от подиум. Доста от най-добрите традиции тук славят „Златните 20” – 20-те години на 20-ия век, когато китното нормандско селище край океана се превърнало в световно известен курорт за богаташи. Голфът например дебаркира тук именно през 1928 г., когато построили Отел дю Голф за маниаците голфъри и им учредили и състезание, та се наложило да отворят и летище през 1931 г. Моделиерът Ив-Сен Лоран също приживе разпролагал с вила в Довил, където тичали песовете от любимата му порода френски булдог, всичките наречени Мужик, но с номера.
Откога всъщност снобите ходят в Довил и как точно курортът се ориентирал към това, което е днес? Стотици хиляди хора са строили милиони кули и кулички от пясък, по какви ли не брегове, само че знае ли се кой е първият, иззидал замък от злато именно тук?
Визионерът бил херцог Огюст дьо Морни, политик и финансист, полубрат на Наполеот ІІІ и емблематична фигура на парижкия бо-монд. През далечната 1858-а, докато си пиел калвадоса заедно с банкера Донон и архитекта Брени в къщата на д-р Олиф в провинциалния курорт Трувил, херцог дьо Морни се размечтал да вдигне „Царство на елегантността”.

Погледът на тримата влъхви стигал до дюните край съседното село, състоящо се от няколко къщи край църквата. То и тогава се казвало Довил, само че го пишели като „лепнато за гърба градче” (Dosville), а не както сега правописът му го величае като Градът на водата (Deauville). Произнася се по същия начин.
Първите бляскави замъци кацнали до плажа на Довил през 1860 г. Като крайна спирка на трена от Париж била проектирана нечувано голяма за времето си жп гара. Гледани от самолет, коловозите се разширяват като лале, и явно, че и архитектите, и имидж мейкърите били озарени от общата идея как „плажът разцъфтява”.
Вторият градоустройствен разцвет в Довил се случил само половин век по-късно, когато градоначалникът Дезире Льо Ок заедно с Йожен Корнюше, мениджър на прочутия ресторант „Максим” в Париж, инвестирали в казино – бляскав и мамещ дворец на хазарта, покрай който се възвисили и първите големи хотели от довилската „Бел епок”.
Инвестициите не спират до края на века и курортът се превръща в магнит за звезди. От 1975-а Довил е столица на фестивала на американските филми, а от 1999-а – и на азиатските.
В Довил червеният килим е опънат през цялата година.
Кметството се грижи да има ясно разчертан календар на събитията за тази и следващата година, така че отсега се знае кой уикенд какъв акцент ще има – голф-турнир, регата, конно състезание, филмов фестивал, кулинарна вакханалия, конкурс за пясъчни фигури (останал ми е в спомените петметров Тутанкамон, издигнат именно от пясък в Довил).

В края на октомври Довил бе мястото, където Никола Саркози посрещна Ангела Меркел. С тях бе и руският президент Дмитрий Медведев. Медиите тогава разнесоха новината, че трите държавни глави заговарят за нов устройствен договор на Стария континент. Седмичникът „Газета Полска” даже написа, че в Довил тримата топ-политици „ваяли от пясък бъдещето на Европа”.
 

 

Снимки: Елица Николчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *