Търговци обсебват пътя към храма в Йерусалим

В наши дни Христос, особено ако мъкне и кръста си, не би могъл да се провре в многоезичната тълпа от продавачи, туристи и зяпачи, и Голготата би му се разминала

Текст от Милена ДИМИТРОВА специално за снимките на Надежда ЧИПЕВА
Публикувано във в. „Капитал“

Мит е, че прочутият Път на страданието – Via Dolorosa в Йерусалим се оживявал преди Великден. Целогодишно, непрекъснато, на талази, групово, семейно и индивидуално по него пъплят туристи и богомолци, мюсюлмани и християни, джебчии, зяпачи, здрави и болни. Младо и старо. Камъните и плочите на земята са изтъркани до гладко от стъпките им.
Толкова народ, шарен и любопитен се тълпи по тесните улички, че и Христос едвам би се проврял в блъсканицата, ако сега му се наложи пак да върви мястото на осъждането му до разпятието. Няма нокът място да се размине! Пък ако носи и кръста си – ще заседне с часове в навалицата по 14-те спирки в библейския Път на страданието. И Голготата ще трябва да се отложи! Тук всеки божи ден е пазарен, от сутрин до тъмно, всеки месец и година след година, амин, дай Боже, кръстят се местните.
Кой продавач не мечтае такъв наплив да тече покрай стоката му? Via Dolorosa е най-плътно окупирана търговска площ в света и по целогодишна гъстота на стълпотворението изпреварва убедително пазарите и площадите от всички континенти.

Между църквите, белязващи спирките на Исус, пред щандове и сергии са изсипани кошове с играчки, дрехи, постелки, наргилета, броеници и цялото биоразнообразие от храни и подправки. Стрини със забрадки предлагат спанак, фурми и мандарини направо на земята. Хлебар тика количка със симиди – невъзможно е да го заобиколиш, ако не си купиш. Едри и дребни търговци развързват бохчи, влачат кашони или надничат с викове от дюкяните си. За всякаква стока можеш да се пазариш или да се чудиш на предназначението й. Ако се зяпаш, рискуваш да си удариш лицето в окачени на гроздове детски играчки и, кой знае защо, конопени кесии за баня. Никоя фантазия не стига да предвиди и да обхване вавилонското паство на стока от неописуем калибър.
Бог изгонил търговците от храма. Там до днес свещеници от няколко изповедания бдят да се спазва Старият завет. Но по пътя към храма няма бариери за алъш-вериша. От Лъвската порта в мюсюлманския квартал до самия Божи гроб в християнската част в свещения град Йерусалим ще ви продадат и каквото ви трябва, и каквото не ви трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *