В Израел пият сладка вода от Средиземно море

Компанията за обезсоляването стои на 18-о място сред 50-те „Променящи света” най-добри иновативни технологии на планетата
Текст от Милена ДИМИТРОВА специално за снимките на Надежда ЧИПЕВА
Публикувано във в. „Капитал“ в първия брой за 2018 г.

Близо до град Хадера в Израел на брега на Средиземно море се намира една от трите най-големи централи за обезсоляване на водата. Компанията ICL Group, която от години развива методите за добив на сладка вода от морето, стои на 18-о място в списъка на 50-те „Променящи света” най-добри и иновативни предприятия на планетата. Носител е и на световната награда за технологии за 2016 г. Компанията е изнесла ноу-хау и е построила над 400 подобни съоръжения в 40 страни. Сред тях са САЩ, Индия и Китай.
Технологията? Ценното е, че не се използват химикали, и че се произвежда далеч от местата за потребление. „Суровината” от Средиземно море се отвежда в големи контейнери и се нагрява над температурата за кипене. Изпаренията не съдържат сол и така от 1 тон морска вода се получават по 10 тона чиста вода без вкус. Добавят се минерали, подобряващи вкуса и качеството, и тя става годна и за пиене.
Изпробваната на място в станцията Хадера вода е без цвят и мирис, приятна като трапезните, които се пият по цял свят. Утолява жаждата, особено като е студена, и при температура над 24 градуса през октомври.

В обезсоляващата станция в Сорек разказват, че пàрата преминава през порести вулканични камъни, преди да се втечни, за да се пречисти допълнително бъдещата вода от морските микроорганизми. Този биометод повишил многократно ефикасността на технологията. За радост на еколозите, отпадъкът след индустриалната обработка отново е солена вода, която се връща в недрата на морето.
Само в Сорек се добиват по 624 000 кубични метра вода всеки ден, по данни от октомври 2017 г. Сорек е най-мощната по обем на продукцията обезсоляваща централа в Израел. Втора по големина е тази в Хадера, където пием по чаша студена вода, прясно произведена. Третата е в Ашколон.
За 55% от нуждите си Израел ползва обезсолена морска вода. Благодарение на това библейско по гениалност изобретение е победил сушата в пустинните си райони и захранва със спасителната течност държавите от Близкия Изток. От една от най-сухите страни в света се е превърнал в най-мащабния воден гигант.
Цената? Един кубичен метър вода, произведена в станцията Хадера, е струвала по 0,57 щатски долара по данни от 2006 г. През 1999 г. компанията е наливала с продукцията си общинското водоснабдяване на цена от 0,75 щатски долара за кубичен метър. Сега повече от всякога е вярно да се твърди, че водата е безценно благо, ресурс от първа необходимост, бизнес без граници, кранче за политическо влияние и извор на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *