15 бели писти, дълги 50 км, чакат в Пампорово и Мечи чал

Милена ДИМИТРОВА

„Не ни трябват, само ни пречат призове за най-евтини ски-дестинации Трябва по-скоро да се отървем от прокобата да ни смятат за евтина ваканция. Никъде по света не излиза уравнението да не бъдеш скъп и едновременно с това да си добър зимен курорт, да поддържаш качествен баланс между писти, снежни оръдия, снегообработващи машини, леглова база и растящи заплати в туристическия сектор”, коментира Марин Беляков, изпълнителният директор на „Пампорово” АД на пресконференция в сряда. Той разказа за подобряващата се визия на Пампорово, за мастър-плановете за Мечи чал и за усилията да започне по-рано ски-сезонът в Пампорово.
Родопският курорт отново посреща зимата с двете ски-зони Пампорово и Мечи чал, за които обаче важи една лифт-карта. До утре, 21 декември дневната карта струва 25 лв., редовно и без промоции тя ще е по 55 лв., но се предлагат и пакети за семейства. На тази цена са достъпни лифтовете по всички 15 писти в двете зони с обща дължина над 50 км. Картата важи и за безплатния превоз на всеки 15 минути между долната станция на Мечи чал, ресторант „Малина” и автогарата в Пампорово. В рамките на половин-един час скиорите могат да сменят пистите и да избират къде да се спускат според наклона и посоката на слънчевото греене.

Подновена е и хотелската база. Емблематичният за Пампорово хотел „Перелик” вече е 5-звездно бижу, похвали се Беляков. Немалко усилия били положени да посрещнат скиорите с ранен старт и готови бели писти още от началото на декември.
„Разширихме състезателните трасета, обработихме стръмните и по-опасните участъци по тях, разположихме 300 мощни оръдия за изкуствен сняг с капацитет от 1200 кубически метра вода на час, способни да покрият с дебела пелена и двата комплекса за 7 дни…”. Първият истински сняг също натрупал 30-50 см основа, обаче пороят от топъл проливен дъжд, който се лял над Родопите цели 15 часа миналата седмица, измил и свлякъл цялата подготовка за ски-сезона. „Дъждът ни причини щети над 15 хиляди лева”, изчислява Беляков. Едва от вчера температурите позволили да заработят и оръдията за изкуствен сняг.
Защо са бързали и са се състезавали с природата? Ранният старт според Беляков влияе върху психологическата нагласа на скиорите, свързан е и с външнотърговската дейност на комплекса. Първите чартърни полети с туристи от Великобритания и Ирландия са пристигнали на 8 и на 16 декември. Продължени са и съвместните програми на Пампорово с Мтел и с бензиностанциите OMV, отскоро е сключен договор и с Auto Bavaria BMW.
Три нови безплатни wi fi зони има в района на хижа Студенец, връх Снежанка и Мечи чал. За първи път по пистите са поставени и устройства за зареждане на смартфони.
На 9 февруари 2018 г. на Роженските поляни ще бъде тържествено отбелязана 20-годишнината от олимпийския медал на Екатерина Дафовска от Нагано. На поканата на шампионката в биатлона са откликнали и подгласничките й от олимпиадата в Нагано, и още олимпийски знаменитости.
От 25 февруари до 4 март 2018 г. Пампорово ще бъде домакин и на 65-ото световно първенство на Международния ски-клуб на журналистите, за което досега са се регистрирали 190 журналисти от 35 страни, представители на медии като в. „Таймс”, „Файненшъл таймс”, ББС, „Айриш Таймс” и др. Наред с неизбежните теми за Българското председателство на Съвета на ЕС, за Пловдив – Европейската столица на културата за 2019 г., за икономиката, природата и устойчивото развитие на туризма в България чуждите кореспонденти ще станат свидетели и на поредния втори опит за световен рекорд на писта „Стената” в Пампорово по многолюдно присъствие на хора в народни носии навръх националния празник 3 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *