Снежният рай на Европа ще работи до Великден

Огромният топ-курорт за скиорите Бакейра-Берет, който според Нешънъл джиографик бил една от трите най-добри дестинации в света, се намира само на 25 км на юг от Франция

Милена ДИМИТРОВА,
Бакейра-Берет

Четири флага се развяват на кота 1500 м над долната станция на лифта в зимния курорт Бакейра-Берет, откъдето скиорите потеглят към 146-те километра писти на Вал д` Аран. На местния арански език Вал д`Аран ще рече Долината на долините. Свиреп планински пейзаж със стотици зъбери и остри върхове закриля долината от всички страни, а къщите, хотелите, дори и лифтът са издържани в едностилна архитектура с едноцветни фасади и тъмни покриви.
Европа, Испания, Каталуния, Вал д`Аран. На пилона греят 12-те златни звезди върху синьото на Европейския съюз. До тях се полюшва испанското знаме – червено и слънчево. Вятърът дипли и байряка на Каталуния – с четири алени черти върху същото злато. Казват, че герой в борбата за независимост оставил четирите ивици с окървавената си ръка като като клетвен завет. Четвъртият флаг е древен окситански кръст върху вишневочервен фон, като в средата му са изобразени още каталунският герб и ключ. Това са символите на древната земя Вал д`Аран, непознала войни от памтивека. Вал д` Аран е независима територия от 1230 г., но от края на ХХ и в началото на ХXІ век е призната за най-стабилния икономически район на Испания.
Основният поминък е зимният туризъм, над 80 процента от населението е заето пряко или косвено в създаването на идеални условия за ски-спорта. Кабината на лифта за пет минути ви издига до 1800 м в пиедестала на планината. Обувате ските и – в четирите посоки, накъдето и да се плъзнете, снежният рай е ваш! През март по пистите имаше четири метра сняг, въпреки че в селищата в Долината на долините бялата фуста се прокъса и се преобрази в пролет.
Вал д`Аран се намира в средата на най-тънката част в югозападната част на континента, на 25 км южно от Франция. Точно там, където земята се стеснява между Франция и Испания, между Средиземноморието и Атлантика, за да се разлее после в Иберийския полуостров. На която и карта да я погледнете, ще видите долината като точка. Отблизо скалите на Пиренеите строго пазят няколко селища като в корито на някогашна река, и не е легенда, че пейзажът бил изваян през неолитичната и бронзовата епоха, преди хиляди години тук се бил стопил 350-метров ледник. Днес планината между две от населените места – Бакейра и Берет е умно опитомена в 99 писти, цели 2166 хектара от нея са свързани помежду си в скиорския рай с общо 35 лифта и влекове. Представете си как цял ден се спускате по идеално стръмни трасета, все едно че сте между Витоша и Плана, или между Стара планина и Средна гора, като нивелацията е от 2510 до 1500 м надморска височина, а пистите са огрени отвсякъде от милостивото слънце.
Баща ми е строил лифта на Бакейра, тук историята на белите спортове започва преди 50 години история – разказва Шави Убейра, маркетинг директор на Бакейра-Берет.

Шефът Андрес Видал, един от най-прочутите майстор-готвачи във Вал д` Аран, също си спомня разказите на дядо му, който обикалял пиренейските села, за да ги убеждава и да събира пари от тях за бъдещия лифт за туризъм и спорт в планината. Само през 2014 г. са инвестирани поредните 11 милиона евро в инфраструктурата на Бакейра-Берет. Не би могло обаче да има толкова силен курорт, смята Андрес Видал, без местната история, култура, традиции и кулинария на Вал д`Аран.
Първият двуседалков лифт в Бакейра – точно там, където сега се веят четирите знамена и има паркинг за 5060 коли – е бил открит през 1964 г. и оттогава с разумни и последователни инвестиции курортът се е разраснал до такъв капацитет, че над 60 хиляди души, точно 60 683 души на час могат да бъдат обслужвани на белите писти. Освен идеално маркираните 146 км, в момента утъпкват още нови 25 км писти, обезопасена е и зоната за свободно пускане, т. нар. free ride. Разчитат не само на климата, а и на още 611 оръдия за сняг, а също и на 14 ратрака, които от 5 часа следобед до 8 часа сутринта вършеят и утъпкват пистите. Слънцето обаче пече безмилостно, температурите през деня стигат, че и задминават 10 градуса, затова снежният рай тази година ще работи до нашия Великден – до средата на април.

Според инструктора по ски Игнасио, а в Бакейра-Берет по пистите всеки ден има по 500 ски-инструктори, курортът почнал да се превръща в любима и предпочитана дестинация едва след 1980 г., когато построили тунелите в Пиренеите и слънчевата долина анали достъпни. Само за два часа се стига дотук с кола от Тулуза, а от Барселона – за по-малко от четири часа, като шосето се промушва под двайсетина зрелищни тунела.
До Бакейра-Берет обаче няма редовни автобусни линии обаче няма и това също е част от стратегията. За да почивате в Снежния рай, е достатъчно да се свържете с някоя от туристическите компании. Те осигуряват транспорт като екстра в пакетите за три, пет, седем или колкото искате нощувки за местните хотели. Другата съществена екстра в обичайните им услуги. Вместо да плащате като индивидуални туристи по 48 евро на ден за карта за всичките 35 лифта, тези пари се приспадат от цената за хотела. Ако изберете лукса, пистите ви излизат без пари. А хотелите предлагат общо 12 хиляди легла, като върху самите писти има няколко петзвездни хиперлуксозни хотела, но наред с тях има и селище с каравани, и десетки още хижи, и частни квартири с неизброимо разнообразие по цени и екстри. Освен 26-те ресторанта на пистите, врява вдигат и четири детски градини в снега.
Общо над 75% от туристите в Бакейра-Берет са били испанци през последните двайсетина години, но напоследък растял броят на французите и англичаните. Местните туроператори се хвалят, че от десет години насам Вал д`Аран редовно е сред топ-10 на световните зимни курорти. Бил вторият по величина курорт в Европа (първият бил в Австрия), бил най-големият снежен рай в Южна Европа. Истинското признание обаче дошло от последната туристическа борса в Берлин, където Бакейра-Берет официално бе обявена от „Нетънъл джиографик“за едно от трите най-добри дестинации в света. Шави Убейра обяснява, че приоритетът им точно сега е да доведат скиори и туристи от целия свят в обичания от испанците курорт.

Шави е на 45 годиниза него, роден е в Пиренеите и за него няма тайни в Долината. Преди да стане търговски директор, Шави Убейра е бил състезател от испанския национален отбор по ски. Участвал е в две зимни олимпиади през 1992 и 1994 г., а в отбора по белите спортове е тренирал заедно с Фелипе, днешния крал, синът на Хуан-Карлос и София. Шави е приятел с Негово Величество, и даже миналата събота пак са карали ски заедно в Бакейра-Берет, за пореден път тази зима. Шави потвърждава, че за малко сме се разминали на пистата с краля Фелипе. Кралят не пропуснал при идването си да се отбие и във Виела, столицата на Вал д`Аран. Визитите на държавния глава в Долината не са тайна, хората знаели, с радост го чакали и го посрещат. Нещо повече, кралското семейство е инвестирало и има апартамент в един от комплексите над Бакейра – където всичките постройки, и стари, и съвременни са сякаш строени от една матрица – строги, от камък, с тъмни покриви и идеално вписани в ландшафта.
Как се постига градоустройствената дисциплина ли? За да даде разрешително за строеж, кметствата контролират височината, строителните материали и да няма финтифлюшки по фасадите.
Другата особеност, която впечатлява наред с отличната маркировка по пистите, е, че няма сложни скенери, туристите не минават през технически бариери, за да се качат на лифтовете. Навсякъде ги посрещат чевръсти момчета и момичета, които поздравяват и се усмихват с добри пожелания, докато сканират бар-кода на скиорските карти. Шави Убейра разкрива, че това е тактиката на курорта – да посрещат туристите с човешки контакт, ведрина, добро отношение. С машината не можеш да говориш, понякога туристите имат нужда да бъдат упътени, а пък за местните хора това е работа, добре платена работа. И децата, и възрастните във Вал д`Аран говорят поне по четири езика: местния арански, каталунски, испански и английски. Никак не е случайно, че над 80% от населението си вади хляба от туризма, както и че Долината е традиционно сред най-стабилните икономически области в Испания.
Защо обаче този курорт е достатъчно добър, че да си заслужава човек да отлети за два часа (нискотарифно) до Барселона и оттам да се остави на някоя туристическа компания да го закара по най-бързия начин до пистите и да се погрижи да е в хубав хотел?
Животът не е само в ските, идваме тук вече пета година, караме през деня, а вечер обикаляме живописните съседни села като Саларду, Артис, разбира се и столицата Виела, защото има превъзходни места да пийнем по чаша вино и да хапнем по няколко тапас, заприказваме се с испанците Зара и Фернандо от Валядолид. Уилям е англичанин, пенсиониран учител, и след като е карал в над сто курорта по света и е минал по над сто от пистите в Бакейра-Берет, смята за „снежен рай“ дългата „червена“ писта, широка като белувард, най-стръмната от петте, които слизат от върха Досау до Берет. Ерик е от Южна Франция и харесва Пиренеите. Седнали сме заедно на една от слънчевите веранди пред ресторант на пистата и сърбаме от калоричния специалитет на Долината – оя аранеса, ще рече супа от всичко: свинско, пилешко, боб, нахут, фиде.
Третото предимство на Бакейра-Берет, заради което не е трудно да се предскаже, че курортът ще се радва на още по-бляскаво бъдеще след първите си 50 години, е скрито в близкото съседство, и то обхваща и начина, по който прекарвате ваканцията извън пистата. То мотивира приповдигнатия тон и умножава удоволствието от спорта. Вал де Бои, съседната котловина къта в пазвите си уникално културно наследство от ХI и XII век. Стенописите са в списъка на ЮНЕСКО и се стъписваш, като влезеш в църквата „Сант Климент де Таул”, само на час път от Бакейра. Дървена Богородица от ХІІ век държи в скута си не дете, а зрял и мъдър Исус. Фрески от още по-ранен период се виждат върху целия олтар, но как е възможно, чудите се, да са оцелели непокътнати хиляда години? Как ли? Загадката се разкрива в 10-минутна видеопрезентация. Изображението е трик на новите технологии! Лъч, като с Божията промисъл вае образите, фризовете, иконите. През тези 10 минути виждате как изглежда базиликата, непощадена от времето. Пред очите ви се изправя и пищно изрисуваният олтар така, както е бил сътворен през ХІ век: Христос, управляващ от трона си, като величествен владетел на вселената постановява „Его сум лукс мунди”, Аз съм светлината на света. Бузите му са алени – символ, че е възкръснал. От сменящите се образи разбирате, че първото впечатление, което е приковало дъха ви, е само виртуална проекция, видеоизображение върху същия релеф, върху който то е било изписано преди десет века. Точно тази църква в Сан Клименте е единственото място в света, където реставрираното изображение се проектира върху олтара, вътре в храма.
В съсеедното село Ерил ла Вал също в толкова стара каменна базилика с островърха кула вместо фрески олтарът е украсен със седем дървени скулптури – Христос на кръста, Богородица, плачещата Магдалена, стражниците… – библейският сюжет на Възкресението. Ето още една причина, заради която снежният рай на Европа ще работи и за Великден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *